Aktuellt
Stort intresse för specialsortiment i Kilafors
Fredagen 22 september genomfördes ett samarrangemang mellan Rundvirke Skog och ELE Skog, skogsägare bjöds till att besöka vårt specialsågverk i Kilafors, tillsammans med rundvandring i parken vid den tjusiga tegelvillan Carlslund. Drygt 60 skogsägare kom för att träffa andra skogsägare och höra mer om företagens verksamhet och historia.
Besökarna guidades av personal från ELE, där man började att se hur sågkubb av tall och gran sorteras i dimension och trädslag, för att gå vidare till sågningen som är inrymd i den gamla ladugården. Därefter läggs den luftigt på strö i väntan på torkning för att sedan torkas i någon av de åtta kammartorkarna. Promenaden fortsatte vidare genom justerverket där varje bräda med hjälp av modern kamerateknik kvalitetsbestäms, för att slutligen märkas, paketeras och vidaretransporteras till kund.
- Våra kunder finns i hela världen, berättar Gustav Nyrén, vd för ELE Trävaru. Närmare 80% av det vi sågar går på export till Europa, Japan och Nordafrika, Där vidareförädlar kunderna virket till panel för tak och väggar, möbeldetaljer och konstruktionsvirke. Vår styrka är att vi är små och flexibla och kan såga exakt de dimensioner som passar för kundens behov. Vi sågar inga mängdvaror, utan ställer om sågen för att såga de dimensioner som kunden önskar.
- Såghuset, eller ladugården, byggdes i början av 1900-talet och är uppförd i tegel från Norrborns tegelbruk utanför Bollnäs. På den tiden hyste den plats åt både arbetshästar och mjölkkor, idag är sågen inrymd i ladugården och vi brukar faktiskt skryta med att vi har ett av Sveriges vackraste såghus, berättar Ulrika Eriksson, vd för ELE Skog som förvaltar ägarfamiljens skogstillgångar. Ulrika berättar vidare:
- Ewald Larsson var verksam i början av 1900-talet och grundade ELE. Efter sin skolgång började han handla med hö, halm, havre, kalk för att senare fortsätta med jordbruksmaskiner, skog och trävaror. Han hade ett stort intresse för jord- och skogsbruk och köpte 1909 sin första skogsfastighet. Ett innehav som utökades och idag omfattar 11 000 hektar skog som ägs av Ewalds efterträdare. Villan Carlslund som under många år var hem åt Ewald och hans hustru Anna stod klar 1917 och är byggd av 35 000 handslagna tegel från Helsingborg, som fraktades till Stugsund för att där lastas om till tåg och köras hit, berättar Ulrika. Just nu genomgår villan en renovering där man målar och byter fönster, tvättar tegeltaket, byter undertak och plåtdetaljer för att sedan lägga teglet åter.
Intresset för både sågen och parken vid tegelvillan Carlsund var stort och frågorna många. En av besökarna berättar:
- Jag brukar passera här när jag hälsar på mina släktingar som bor i närheten och har många gånger funderat på hur det ser ut där innanför grindarna. Nu har jag både fått se det på nära håll och fått historien berättad för mig och det känns roligt.
- De flesta besökarna kom från bygden och några hade åkt så långt som från både Färila, Delsbo, Ovanåker och Ockelbo. Vi tycker förstås det är otroligt roligt med ett så stort intresse och att många är nyfikna på att veta mer om vad vi gör, avslutar Gustav Nyrén.